Zorg voor een natuurlijke balans in uw organisatie
Het is inmiddels genoegzaam bekend: gelukkige medewerkers zijn productiever doordat ze onder ander beter samenwerken, sneller leren, minder vaak ziek en betere beslissingen nemen. De vraag is: hoe zorgt u voor geluk in uw organisatie?
Soms is het goed om vanuit een ander perspectief naar organisatie vraagstukken te kijken. Natuurlijk leiderschap coach Oscar Jansen bekijkt het vanuit de ogen van de biologische boer. In die organisatie staat continuïteit voorop en is er een natuurlijke balans tussen de zorg voor en de exploitatie van de omgeving.
Beweeg met de natuur mee
Jansen: ”De essentie van de aansturings filosofie van de biologische boer is dat er meebewogen wordt met de natuur. Biologisch boer Thijs Scholten uit Dalfsen heeft ooit de overstap van gangbaar naar biologisch gemaakt en ervaart dagelijks de verschillen. Waar boer Thijs voorheen zijn koeien een soort van fastfood voerde, maïs en jong eiwitrijk gras, voert hij nu voornamelijk ouder gras. Met het fastfood produceerde ze weliswaar meer, maar de dierenarts stond wekelijks op de stoep. Er was altijd wel een koe ziek. Nu komt de dierenarts maar twee keer per jaar, vanwege de verplichte controles. Hij balanceerde met zijn koeien op een dun koord, op de rand van wat ze aankonden. De productie is lager maar de opbrengst per liter melk is hoger en de input kosten zijn lager. Lagere dierenarts kosten en geen kosten voor kunstmest en maïs. Het gras groeit door de mest van de koeien.”
Geef ze de ruimte
“Al jaren was de – op de gangbare manier ingerichte – koeienstal, boer Thijs een doorn in het oog,” aldus Jansen. “Sinds de overstap van gangbaar naar biologisch hebben de koeien weer hun horens. Dat betekent dat ze ook meer ruimte moeten hebben om te kunnen vluchten. Dus daarom heeft Thijs zijn organisatie uitgebreid: hij heeft meer ruimte gecreëerd en een extra stal geplaatst. Het aantal medewerkers is niet toegenomen, maar de ruimte om zich vrij te kunnen bewegen, wel. Bij de opening van de nieuwe stal, was het groot feest: de koeien dansten de nieuwe stal in.”
Managen met uw armen over elkaar
Jansen: ”Als u Thijs vraagt wat voor hem het grootste verschil is tussen nu en de tijd dat hij gangbaar melk produceerde geeft hij aan dat hijzelf een stuk relaxter werkt. In het oude – hoog productieve – systeem, was er altijd wel wat aan de hand met de koeien en het land. Doordat de boer nu minder druk op het systeem zet en de natuur meer zijn gang laat gaan zijn er minder problemen. Hij stuurt veel minder en het lijkt er op alsof hij met zijn armen over elkaar stuurt.”